søndag 7. juni 2009

Gjeddemysteriet i Sika, Orkdal

Fra avisa Sør-Trøndelag:
"Gjedde kan være satt ut for 10-12 år siden
Politiet innser at det kan bli umulig å oppklare saken om utsetting av gjedde i Sika."


"Politiet er foreløpig ikke kommet noe nærmere en oppklaring av gjeddesaken. Publisert 06.06.2009 - 09:43

- Leder i fiskeutvalget er et sentralt vitne i saken, og han mener det kan være 10-12 år siden det ble satt ut gjedde i Sika. Dette ut fra størrelsen på fisken og utbredelsen. Derfor er vi ikke kommet noe nærmere en oppklaring, sier politioverbetjent Gunn Grandell ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor.
Hun legger heller ikke skjul på at politiet kan bli nødt til å gi opp å komme til bunns i saken.
- Dersom vi ikke mottar flere konkrete opplysninger, innser vi at dette kan bli en vrien sak. Derfor oppfordrer jeg flere som måtte ha informasjon til å ta kontakt med politiet, sier Grandell.
Det var lørdag 23. mai ST skrev om gjeddesjokket i Sika etter at en familie fikk fem gjedder på kroken. Frykten er at gjedda vil spre seg og utrydde ørretstammen i flere vatn knyttet til Sikavassdraget. John M. Myrhaug"

Leserinnlegg:
"Gjedde 06.06.09 - 20:49
For mange år siden kom det gjedde i noen flotte skogstjern i min hjembygd. Forskningen viste at det var måkene som fraktet med seg "styggedommen". Det var store dugnader for å skyte ut de største!
Av: Little"

Jeg vet ikke om det overhodet er mulig at gjedde kan spres av måker, om småfisk kan overleve tarmkanalen på en måke tviler jeg på, likeså tror jeg egg vil dø fort i den glupske måkemagen, men hva finner ikke forskerne ut!

Imidlertid, det er at annet perspektiv på dette:

Se gjesteboka til Orkanger Vel!

Se på en liten diuskusjon mellom P.H. Lilleholte, Kringstad og undertegnede, den 2009-05-31 15:37.

Der påpekes at forvirrede "fugleelskere" for ca 15 - 20 år siden fikk Orkdal kommune til å bruke hele 900 000 kroner for å bygge ei kunstig øy i Gammelosen, et reservat for måker, som i følge elskerne skulle være truet av utbyggingen på Grønøra.
Resultatet ble en eksplosjon av måker, som senere flyttet ut til hustakene på Orkanger, og - kanskje - spredte gjedde til Sika!


Det som ikke er noe kanskje, er at måkene i allefall har spredt innvollsorm til omtrent alle vann og små vassdrag rundt dalføret vårt. Det er et mye større problem enn gjeddene.

Forvirrede "dyrevenner" bør la være å tukle med naturen, måker er predatorer og søppeletere og en av vinnerne i naturen i dag, og sprer sykdom og utrydder andre arter der de kommer til.

Erik Prestmo

Ingen kommentarer:

 
Blogglisten