onsdag 19. august 2009

Kaare Grytting AS's endeligt

Ser at Grytting legger ned virksomheten på Orkanger. Det har lenge vært forventet, etter at man hadde en mildt sagt uheldig hånd i personalspørmål i mange, mange år tilsynelatende med noe liten respekt for "Lov om Arbeidervern og Arbeidsmiljø".

Nedleggelsen var forventet, ikke minst pga bedriften aldri utnyttet et moderne industribygg på Grønøra, i stedet ble man værende midt på Orkanger - inneklemt i et boligområde, med dårlige inn og utkjørselsmuligheter for både råvarer og ferdige produkter.

I vår tidsalder må forholdene ligge til rette for TRAILER, det kan man knappast si om kjøreforholdene i Søster Signe's veg.

Nå legges snart 100 års bedrifts- og forretningshistorie død. I løpet av få år har hele den grafiske industrien forsvunnet fra Orkanger sentrum, Kongsvik, S-T trykk og nå Grytting. Tilbake har vi den splitter nye avispressa, hvor Adresseavisen har sentralisert trykking av det som stort sett fiknnes av lokalaviser i sør-fylke og deler av nordfylket og nordmøre. Vi får håpe at denne bedrifte er liv laga og får et langt liv i dalen, slik at NOE av det grafiske miljøet kan leve videre.

Det som er viktig NÅ er utnyttelsen av arealene ved og rundt Grytting. Skal industribygget stå? Hva skal det i så fall brukes til? Kan det bygges om på en fornuftig måte, eller blir det best og billigst å rive alt og begynne på nytt?

Hva slags bebyggelse ønsker vi oss, dersom bygget rives? Skal den gamle boligen stå, som et merkebygg, boligen med papir og kontorutstyrs utslag i første etasje? Skal denne boligen eventuelt benyttes som merkestein for å gjenoppbygge det gamle lille huset hvor bl.a. Røhme dreiv kolonialforretning en periode på 1960-tallet, skal en benytte anledningen til å regulere området tilbake til småhusbebyggelse? Eller skal det anlegges en diger kloss her også, ei boligblokk i stein og betong som tar knekken på byggestilen i hele området?

Er det ikke på sin plass å nå gå inn og lage en samlet plan for hele strøket og forsøke å se alt i sammenheng, Dahl-gården, Gryttinghuset (ikke industrihallen til Grytting, den er såååå stygg) statuen til minne om Peter Deinboll Jr og Orkla-sabotørene, Forretningsbank-bygget, og ha i mente Gammelbanken Todal's Eftef og Nordpark-gården?

Rett og slett forsøke å gjenskape et gammelt ankerfeste for det gamle Orkanger, noe som peker både bakover og framover og som er er verdig og viktig startsetd for Orkdal 2040?

Ingen kommentarer:

 
Blogglisten